4Vets Natural Joint Mobility dietetyczna karma dla psów z chorymi stawami

4Vets Natural Joint Mobility dietetyczna karma dla psów z chorymi stawami
Wariant
Kod
Cena
Dostępność
Ilość
185g
KME-36208
10.72 PLN 10.18 PLN
Wysyłamy w 24-48h
Najniższa cena z 30 dni:
10.18 PLN
400g
KME-36209
15.57 PLN 14.79 PLN
Wysyłamy w 24-48h
Najniższa cena z 30 dni:
14.79 PLN

Dieta weterynaryjna 4vets Joint Mobility to pełnoporcjowa specjalistyczna karma dla psów z chorobą zwyrodnieniową stawów i chrząstek stawowych, mających problem z poruszaniem się, psów starszych oraz z predyspozycjami rasowymi do stanów zwyrodnieniowych stawów.

Najczęstszą przyczyną powstawania tych schorzeń jest nadwaga i otyłość. Zastosowanie diety wzbogaconej o substancje chondroprotekcyjne wpływa na zmniejszenie dolegliwości bólowych i stanów zapalnych oraz poprawę ruchomości i regenerację struktur stawów.

Pozwala również hamować procesy zwyrodnieniowe i degradację chrząstek.

Zalecenia:

Przed podaniem diety zalecany jest kontakt z lekarzem weterynarii w celu ustalenia dawki. Stosować wstępnie do 3 miesięcy. Psu należy zapewnić stały dostęp do świeżej wody do picia.

Wyróżniki:

Wysoka jakość białka– karma bazuje na źródłach pełnowartościowego białka zwierzęcego o niskiej zawartości tłuszczu. Dodatek jaja kurzego podnosi współczynnik aminokwasu ograniczającego do poziomu gwarantującego zachowanie prawidłowych proporcji w wykorzystaniu wszystkich aminokwasów. Dzięki zastosowaniu takich źródeł białka, możliwe jest dostarczenie prawidłowej proporcji składników energetycznych i budulcowych, niezbędnych dla uzyskania prawidłowej masy ciała – podstawowego warunku w profilaktyce i leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawów.

Obecność kwasów tłuszczowych – pochodzące zarówno z surowców pochodzenia zwierzęcego (oleju z łososia), jak i oleju lnianego, zapewniają maksymalne angażowanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzin Omega-3 i Omega-6 w biochemiczną kontrolę powstawania prozapalnych cytokin w tkance chrzęstnej, czyniąc ją mniej wrażliwą na procesy zapalne.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) – obecność kwasu gwarantuje zachowanie fizjologicznych funkcji stawów, poprzez specyficzne hamowanie aktywności cyklooksygenazy (COX-2), dzięki czemu kontrolowany jest przebieg procesów zapalnych i wykazywanie właściwości przeciwbólowych. Omułek nowozelandzki zielonowargowy – zastosowanie sproszkowanych omułków nowozelandzkich działa pozytywnie na psy z osteoartrozą oraz wspomaga choroby zwyrodnieniowe stawów u psów.

Siarczan chondroityny (ekstrakt z chrząstki rekina) i glukozamina – dodatek dwóch głównych chondroprotektyków, czyni dietę weterynaryjną Joint Mobility produktem, który stosowany systematycznie wspomaga ochronę stawów przed degradacją i wpływa na ich regenerację. Glukozamina stanowi budulec proteoglikanów występujących w chrząstce stawowej, wpływających na poprawienie ruchomości stawów. Chondroityna działa przeciwbólowo i stabilizuje szerokość szpary stawowej. Związek ten jest również silnym czynnikiem przeciwzapalnym, hamuje rozkład chrząstki i pobudza jej naprawę. Zwiększa uwodnienie stawu, niwelując tarcie powierzchni stawowych chrząstek. Najbogatszym źródłem chondroityny jest tkanka chrzęstna, m.in. chrząstka rekina. W diecie Joint Mobility zastosowano jednocześnie chondroitynę i glukozaminę wykorzystując ich działanie synergiczne.

L-karnityna – zapewnia celowany i ułatwiony transport średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one metabolizmowi. Uzyskany w ten sposób efekt lipolityczny wpływa na redukcję masy ciała.

Drożdże piwne suszone (źródło prebiotyków: mannanooligosacharydów i β-glukanów) – wywierają korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Drożdże posiadają wysoką wartość biologiczną także ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B. Stosowanie drożdży w żywieniu młodych psów jest szczególnie ważne, ponieważ stymulują szeroki zakres odpowiedzi immunologicznej.

Jukka Mojave – obecność tego składnika stymuluje funkcje trawienne, wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego oraz stymuluje jego perystaltykę. Dodana do diety wpływa na zmniejszenie produkcji gazów jelitowych oraz intensywności zapachu odchodów. Ponadto saponiny jukki Mojave wykazują aktywność antybakteryjną, która tłumi zakażenia pierwotniakami powstałe w jelitach, a polifenole działają przeciwzapalnie.

Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium L.) – łączą właściwości wysoko rozpuszczalnego błonnika o niskim poziomie fermentowalności w jelicie cienkim, wywierając pozytywny wpływ na usprawnienie perystaltyki jelit. Dodatkowo posiadają zdolność wiązania wody oraz tworzenia żelu, normalizując tym samym pasaż treści pokarmowej.

Skład:

indyk 35% (filet, żołądki, wątroba, serca, skórki), jaja 8%, wołowina 6% (wątroba), skrobia ziemniaczana 6%, olej z łososia 3%, dynia 2%, olej lniany 1%, drożdże piwne suszone 0,4% (źródło prebiotyków: mannanooligosacharydów i β-glukanów), nasiona babki płesznik 0,3%, węglan wapnia, trójpolifosforan sodu, chlorek potasu, jukka Mojave 0,05%, siarczan chondroityny (ekstrakt z chrząstki rekina) 0,03%, sproszkowany omułek nowozelandzki zielonowargowy 0,02 %, glukozamina 0,02%.

Składniki analityczne:

białko surowe – 7%, tłuszcz surowy – 6,3%, popiół surowy – 1,5%, włókno surowe – 1%, wilgotność – 77,2%, wapń – 0,2%, fosfor – 0,15%, kwasy tłuszczowe Omega-3 – 0,96%, EPA – 0,15%, witamina E ogółem – 4,2 mg/100 g.